60 wystawców z Podkarpacia
gościło w sobotę, 30 sierpnia na jarosławskim Rynku. Uczestnicy 14. edycji
konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, w ramach Jarmarku
Jarosławskiego zaprezentowali ponad sto regionalnych produktów.
Współorganizator imprezy, burmistrz
Andrzej Wyczawski, witając wszystkich na Rynku zaznaczył, że Jarosław jest
miastem o tradycjach wielokulturowych, które dawniej słynęło z kupiectwa i
handlu. – Dziś staramy się te tradycje pielęgnować, a przez ten konkurs chcemy pokazać
jakość i wielość form działania naszych wystawców – mówił burmistrz.
I tak jakość i wielość form
działania podkarpackich wystawców można było podziwiać na stoiskach, na których
pojawiły się, m.in. podpłomyki, gomółki, szczodraki, parzybroda czy tort z
fasoli. Uznanie jury zyskały, m.in. kiełbasianka gospodarza, salceson wiejski
domowy, ser gotowany z ziołami, miód z facelii, wino gronowe czerwone,
bieszczadzki barszcz kiszony, wigilijny wieniec gryczany czy lizaki wigilijne. Pierwszy
raz w historii konkursu przyznano trzy I miejsca. Zdobyły je, m.in. dwie jarosławskie
restauracje – „Piast” za pamułę i gołąbki oraz Dwór „Hetman” za sandacza
po hetmańsku i cielęcinę. Nagrody laureatom wręczyli wicemarszałek Lucjan
Kuźniar oraz burmistrz Andrzej Wyczawski.
Jedną z wielu atrakcji Jarmarku
był Teatr Kulinarny Krzysztofa Górskiego, który serwował „Gulasz Jarosławski”.
Na 1200 wydanych porcji wykorzystano 350 kg składników, 10 litrów oleju oraz
ponad 11 kg przypraw. Potrawa cieszyła się ogromnym zainteresowaniem, a kolejka
oczekujących po pachnące danie była długa.
Oprócz podkarpackich smaków i
rzemiosła artystycznego, Jarmark Jarosławski to też muzyczne niespodzianki. Od
rana na scenie prezentowali się soliści z Miejskiego Ośrodka Kultury, Powiatowe
Ognisko Baletowe im. Lidii Nartowskiej, zespół „Familia” z Rudołowic, Reprezentacyjny
Chór Mieszany „Jarosław”, Zespół Piosenki Estradowej „Sway”, Grupa Taneczna
„Free Style”, a na finał zagrał zespół The Gate. Przez cały dzień do wspólnej
zabawy zapraszała Agencja Artystyczna „Scena Juno”, która przygotowała kolorowe
widowisko plenerowe dla najmłodszych, zaś popołudniu jej artyści zachęcali
wszystkich do śpiewania biesiadnych pieśni.
Głównymi organizatorami Jarmarku
Jarosławskiego połączonego z finałem XIV edycji Wojewódzkiego Konkursu „„Nasze
Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” byli: Marszałek Województwa
Podkarpackiego Władysław Ortyl, Burmistrz Miasta Jarosławia Andrzej Wyczawski
oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego przy współpracy z
Podkarpackim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Boguchwale. Centrum Kultury i Promocji włączyło się w organizację imprezy, gwarantując m.in. artystyczną oprawę wydarzenia./
Na podstawie: http://www.jaroslaw.pl/aktualnosci-wydarzenia/id4383,Smaki-regionow-na-Jarmarku-Jaroslawskim.html