Data publikacji: 28/05/2017

Smyki lubią smakołyki

„Smyki lubią smakołyki” to akcja
przeprowadzona przez Podziemne Przejście Turystyczne w Jarosławiu, podczas
obchodów Dnia Dziecka na jarosławskim Rynku. Sama impreza obfitowała w
niezwykłą wręcz ilość różnorodnych atrakcji, w tym: plastycznych, ruchowych i manualnych.

Pracownicy jarosławskich podziemi
zaproponowali dzieciom aktywność bardzo nietypową… — najmłodsi mogli zajrzeć
wprost do XVII-wiecznej kuchni mieszczańskiej. Czym pachniała, czym smakowała?
Dlaczego szafran był cenny jak złoto? Co rosło w przydomowym ogrodzie, a co
kupcy przywozili z najdalszych zakątków Azji? Tego wszystkiego i wielu innych
ciekawych rzeczy można było dowiedzieć się na naszym stoisku.

Ogromna ilość ziół i przypraw z
rożnych stron świata kusiła aromatami zarówno dzieci, jak i dorosłych. W naszym
kolorowym zakątku pachniało m.in. geranium, bluszczyk kurdybanek, oraz
„korzenie”. Mali goście mogli przekonać się, że dawna kuchnia wcale nie była
nudna, wręcz przeciwnie – zachwycała mnóstwem smaków!

Oczywiście były też miłe niespodzianki
– na wszystkie dzieci czekały pyszne słodkości, takie jakich mogli smakować
najmłodsi mieszczanie w dawnym Jarosławiu: miejscowe owoce, egzotyczne figi,
cytrusy i oczywiście bakalie.

W konkursie, na znajomość ziół i
przypraw, objawiły się również prawdziwe talenty, obdarzone dużą wiedzą oraz
czułym powonieniem. Najzdolniejsi otrzymali atrakcyjne nagrody z rąk Pana
Burmistrza. Uzupełnieniem akcji było zwiedzanie XVII-wiecznej kuchni w
Podziemnym Przejściu Turystycznym.

Być może za rok sięgniemy do kolejnej
dziedziny życia w minionych dziejach… inspiracji jest wiele.


Galeria